martes, 7 de octubre de 2014

Parlem de Haruki Murakami

Haruki Murakami (Tòquio, Japó, 1949)
El diari ARA dedicà el diumenge 5 d'octubre un monogràfic sobre l'escriptor japonès de moda Haruki Murakami. Parlem-hi.

Murakami s'ha posat de moda a Occident. Hem redescobert la cultura japonesa actual. Com a tot arreu, vicis, pecats, llums i bons reflexes plaguen cada una de les seves pàgines. No és res nou, sempre ha passat i continuarà repetint-se al llarg de l'eternitat. Però és bo com a recordatori: no som els únics culturalment parlant, ni els millors ni pitjors. El món és tan gran que es permet el luxe de ser variat. Perdoneu l'obvietat, però la gent tendeix a oblidar-se'n.

És significatiu, com dic, que un dels principals diaris catalans dediqui tot un suplement a un sou autor. Les modes funcionen així: de cop i volta, troben quelcom que els hi és interessant o significatiu i el posen en les més altes cotes d'atenció per després llençar-les a l'abisme de l'oblit o el desinterès de cop i volta, sense previ avis. No nego la qualitat de, en aquest cas, Haruki Murakami, puig que ha sigut capaç de demostrar la seva qualitat literària, però penso també en altres escriptors igual de bons que no han tingut la mateixa fortuna. O no hauran aconseguit treballar tan intensament com ell.

Treball i esforç, qualitat, bona sort. Mediatització. Son claus per a la fama. La fama d'aquest escriptor nipó ben merescuda.

No hay comentarios:

Publicar un comentario